DEN HAAG - Doordeweeks vergaderen in Brussel en in het weekend over de Fred wandelen voor boodschappen. Het leven van een Europarlementariër beweegt tussen de Europese hoofdstad en het thuisland. Niet alleen om even thuis te zijn, maar juist ook om hun achterban te spreken. 'Ik wil weten wat er speelt bij de mensen die ik vertegenwoordig', zegt Europarlementariër Anouk van Brug (VVD) zaterdagochtend tijdens het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Het lukt steeds beter om Nederlandse of Europese politici naar Westland te halen en hen een kijkje te laten nemen in de glastuinbouwsector. Zo was onlangs Europarlementariër Anouk van Brug van de VVD te gast bij de Beekenkamp Group in Maasdijk en Rijk Zwaan in De Lier.
In deze serie stellen we drie vragen aan vooraanstaande figuren uit de vermogensbeheersector en daaromheen. Deze keer spraken we met Anouk van Brug, Europarlementariër voor de VVD. Anouk, 32 jaar, groeide op in Amsterdam op een woonboot en woont tegenwoordig in Scheveningen. Afgelopen zomer werd ze verkozen in het Europees Parlement en nam ze plaats in de ECON-commissie. In dit interview bespreken we haar rol binnen deze commissie, die verantwoordelijk is voor alle financiële sector-gerelateerde kwesties.
De dagelijkse kranten maken pijnlijk duidelijk dat onze veiligheid niet meer vanzelfsprekend is. Poetin voert een oorlog op ons continent, we hebben te maken met groeiende instabiliteit in het Midden-Oosten en China infiltreert onze economie. Een sterk Europa kan ons daartegen beschermen, maar dat gaat niet vanzelf.
Anouk van Brug is Europarlementariër namens de VVD en is onderdeel van de Renew Europe, de liberale groep in het parlement. Ze is onder andere actief in de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) en als plaatsvervangend lid in de Begrotingscommissie (BUDG). Zoals de naam aangeeft, gaat BUDG over het vaststellen en controleren van de begrotingen van de EU. In het bijzonder zal de parlementaire commissie onderhandelen over het nieuwe meerjarig financieel kader (MFK), de zevenjarige Europese begroting. De Begrotingscommissie is hierdoor ook een grote speler in het bepalen van de omvang van Horizon Europe en Erasmus+. Van Brug maakt duidelijk dat er méér geld moet naar innovatie, maar dat het budget ook moet worden toegespitst op Europa’s strategische doelen.
Ze stond tijdens de verkiezingen op plek 9 van de VVD-kieslijst. Vorige week bracht ze haar eerste bezoek aan Straatsburg. Anouk van Brug wist met voorkeurstemmen toch een zetel te behalen. En achter die succesvolle uitslag zit jarenlange ambitie en een uitgekiende campagne.
Ik krijg soms de vraag van de mensen om mij heen: wat bezielt je om Europarlementariër te willen worden? En dat snap ik heel goed, hahaha. Je moet natuurlijk wel een lange adem hebben, want het zijn vaak lange vergaderingen daar in Brussel. Maar ik vind het onderhandelingsspel ontzettend leuk en hou van politiek. Vijf jaar geleden heb ik me al eens verkiesbaar gesteld en toen haalde ik al best wat voorkeursstemmen. Dit keer wil ik voor het ‘echie’ meedoen en knokken voor die zetel.
De EU moet meer doen om beïnvloeding van jongeren via sociale media tegen te gaan. Het Europees Parlement moet scherp toezien op handhaving van de regels, stellen Mauk Bresser en Anouk van Brug.
Elektronische apparatuur die wij gebruiken wordt steeds slimmer door verbindingen met het internet en maakt ons leven een stuk eenvoudiger. Maar zorg dat het veilig genoeg is, stelt Anouk van Brug.
We zijn te afhankelijk van Amerika en Amerikaanse bedrijven: over die waarschuwing trekken we meestal onze schouders op. Amerika is toch onze bondgenoot? Maar goede vrienden beschermen kan leiden tot luiheid. Waarom zou je zelf nog iets doen als je grote broer de klappen opvangt? Met de defensie-uitgaven zijn we inmiddels op de goede weg. Nu nog investeren in de Europese techindustrie.
Antisemitisme neemt een zorgwekkende vlucht. We zien het in Den Haag, zoals we het zien in heel Nederland en in heel Europa. Sluipenderwijs is deze stijging al jaren gaande. Maar, het aantal antisemitische uitingen steeg in 2023 explosief met 245 procent ten opzichte van 2022.De ChristenUnie en de VVD trekken al jaren samen op om antisemitisme te bestrijden. Dit doen we door het te benoemen en te bespreken, door met maatregelen komen. In het onderwijs en in het strafrecht. En we doen het zowel in de landelijke politiek, als lokaal, zoals in de Haagse gemeenteraad.
Daar gaan we weer. Na de eindeloze bezettingen van afgelopen jaar gaat actiegroep Extinction Rebellion deze zaterdag wéér de Utrechtsebaan in Den Haag proberen te bezetten. Ik zeg proberen, omdat ik hoop dat de Haagse politie net zo adequaat optreedt als de Amsterdamse politie vorige week. Door snel handelen van de politie werd een bezetting van de A10 voorkomen. Goed werk Amsterdam!Het is heel goed dat mensen problemen aankaarten bij de politiek. Maar de manier waarop Extinction Rebellion dat doet is fundamenteel verkeerd. Zij stellen eisen door middel van illegale en gevaarlijke acties, die ook nog eens veel overlast geven. Extinction Rebellion eist met de blokkades dat Nederland stopt met ‘fossiele subsidies’. Met dit soort illegale acties gaat het debat niet meer...
Nederlanders zijn al eeuwen een sterk zeevarend volk. We hebben beroemde zeehelden voortgebracht. Mannen als Michiel de Ruyter en Piet Hein hebben onze geschiedenis gevormd. Zij kozen voor Nederland. De Nederlandse marinemannen en -vrouwen zijn waardige opvolgers, de bemanning van de walrus als onderzeeboot voorop. Decennia was de walrus als onderzeeër koploper in de wereld, maar hij is toe aan vervanging. Nu we moeten kiezen wie onze nieuwe onderzeeërs mag bouwen, lopen we tegen onze zelfopgelegde anti-protectionisme aan. Het is niet populair om voor jezelf te kiezen, terwijl in dit geval kiezen voor Nederland zorgt voor een versterking van onze marine en een versterking van de Europese defensie. De miljardenorder voor nieuwe onderzeeërs...