Nederlanders zijn al eeuwen een sterk zeevarend volk. We hebben beroemde zeehelden voortgebracht. Mannen als Michiel de Ruyter en Piet Hein hebben onze geschiedenis gevormd. Zij kozen voor Nederland. De Nederlandse marinemannen en -vrouwen zijn waardige opvolgers, de bemanning van de walrus als onderzeeboot voorop. Decennia was de walrus als onderzeeër koploper in de wereld, maar hij is toe aan vervanging. Nu we moeten kiezen wie onze nieuwe onderzeeërs mag bouwen, lopen we tegen onze zelfopgelegde anti-protectionisme aan. Het is niet populair om voor jezelf te kiezen, terwijl in dit geval kiezen voor Nederland zorgt voor een versterking van onze marine en een versterking van de Europese defensie.
De miljardenorder voor nieuwe onderzeeërs gaat gepaard met veel controverse. We kiezen niet voor de beste onderzeeër, maar voor de goedkoopste. In een tijd waarin oorlog op ons continent gaande is, een ongekende fout. Wat helaas past in een langere weg van Nederlandse mislukkingen in Europa waar wij niet voor onszelf kozen. De beste onderzeeër komt uit Nederland, dus maak die keuze!
NAVO-bondgenoten hebben veel te lang geleund op de militaire slagkracht van de Amerikanen, daar zijn we het in Nederland inmiddels wel over eens. Maar die eensgezindheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als de portemonnee getrokken moet worden. Ja, we willen gaan voldoen aan de 2% norm, maar we vergeten of nog erger, we zijn niet bereid om dat geld hier uit te geven. In Nederland. Het wordt tijd om als Nederland voor Nederland te kiezen. Zo krijgen we niet alleen de beste onderzeeër, maar we houden ook nog eens 4 tot 6 miljard aan Nederlands belastinggeld in Nederland. In onze economie.
Door te kiezen voor Nederlandse kwaliteit, kiezen we ook voor Nederlandse kennis en kunde. Als je als NAVO en als Europa een sterke militaire macht wilt zijn heb je een sterke defensie-industrie nodig. Dat betekent dat Europa niet afhankelijk moet zijn van een enkele Franse of Duitse aanbieder, maar dat er ruimte is voor specialisatie. Dus moeten we deze kennis in Nederland behouden. Je krijgt er een sterker gewortelde marine van. Een sterke Nederlandse marine is goed voor de NAVO.
Oorlog in Europa laat zien dat internationale soft power onvoldoende is om ons veilig te houden. Het is aan politici om wakker te worden en ons trots te maken. In een tijd waarin de politiek steeds verder van de mensen af komt te staan kan trots op onze marine, op onderzeeërs uit het land van De Ruyter, een brug zijn. De miljardenorder voor nieuwe onderzeeboten is voor Nederland de keuze tussen het verdwijnen van kennis uit Nederland of het versterken van de positie van de Nederlandse marine op het wereldtoneel. Voor een zeevarend volk als Nederland met de ambitie een centrale plek op te eisen in de wereld is die keuze niet moeilijk. Als wij niet kiezen voor Nederland, wie dan wel?
Anouk van Brug is kandidaat Europarlementariër namens de VVD #9 en expert internationale en digitale veiligheid.