Antisemitisme neemt een zorgwekkende vlucht. We zien het in Den Haag, zoals we het zien in heel Nederland en in heel Europa. Sluipenderwijs is deze stijging al jaren gaande. Maar, het aantal antisemitische uitingen steeg in 2023 explosief met 245 procent ten opzichte van 2022.
De ChristenUnie en de VVD trekken al jaren samen op om antisemitisme te bestrijden. Dit doen we door het te benoemen en te bespreken, door met maatregelen komen. In het onderwijs en in het strafrecht. En we doen het zowel in de landelijke politiek, als lokaal, zoals in de Haagse gemeenteraad.
Eind vorige maand kwamen onze collega’s in de Tweede Kamer met een verklaring met meerdere partijen. Dat was een mooi statement. Het is belangrijk om antisemitisme te veroordelen, om je erover uit te spreken. Ook in de politiek. Maar van de politiek mag je ook verwachten dat het niet bij woorden blijft. Er moeten ook oplossingen komen.
Dat het nu echt tijd is voor actie, blijkt uit de cijfers van CIDI. Die laten zien dat er ruim 2,5 keer meer antisemitische incidenten waren in 2023, vergeleken met het jaar ervoor. Online lijken alle remmen eraf. Het aantal antisemitische incidenten op scholen vervijfvoudigde. Ook in Den Haag zien we voorbeelden van antisemitische bekladding, antisemitische leuzen die worden gescandeerd en geprojecteerd. Het Joods monument op het Rabbijn Maarsenplein, waar we de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken, moest het meermaals ontgelden. Ook in andere steden zoals Amersfoort worden incidenten niet alleen zichtbaarder maar ook heftiger.
Dit maakt duidelijk dat er nog veel meer nodig is. Dat moet ook op lokaal niveau, in onze steden en dorpen. Daarom komen de ChristenUnie en VVD in de Haagse gemeenteraad met een vervolg op ons eerdere initiatief tegen antisemitisme in Den Haag. We willen onder andere een meer nadrukkelijke inzet in het onderwijs. Zo willen we dat iedere Haagse scholier voor het einde van zijn middelbare schooltijd minimaal een bezoek brengt aan Westerbork.
Maar als we antisemitisme in de klas willen bestrijden, hebben we Brussel nodig. Want de leefwereld van jongeren speelt zich online af. Sociale media fungeren als een snelkookpan voor Jodenhaat
Om dat gif te bestrijden, is actie nodig vanuit de EU. Want vanuit de gemeenteraad en vanuit het nationale parlement kunnen we social media giganten niet dwingen tot actie. We rapporteren ons suf op X, maar het bedrijf van Musk neemt geen maatregelen tegen de oplaaiende Jodenhaat op zijn forum.
Alleen vanuit Brussel kunnen we dit soort bedrijven dwingen om online antisemitisme echt aan te pakken. We willen dat de EU social media bedrijven gaat dwingen om daadwerkelijk op te treden tegen antisemitisme. Dit vergt de moed om harde maatregelen te durven nemen, van miljardenboetes tot beperking van de markttoegang. Alles om te laten merken dat het nu menens is, en dat ze moeten optreden tegen de giftige uitspraken en oproepen op hun platform.
Als we niet nu dit soort maatregelen nemen, als we niet nu meer doen om dit de kop in te drukken, dan krijgen we het antisemitische tij niet gekeerd. Nooit meer Auschwitz is nu.
De auteurs zijn Anne Strijker (kandidaat nr. 2 ChristenUnie Europa), Judith Klokkenburg (ChristenUnie Den Haag), Anouk van Brug (kandidaat nr. 9 VVD Europa) en Lotte van Basten Batenburg (Haagse VVD).